fbpx

Χάρισε δεύτερη ζωή στα ρούχα

Χάρισε δεύτερη ζωή στα ρούχα σου κι εσύ με κάθε ευκαιρία.  Έχοντας αυτή τη σκέψη,ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τις Daughters of Penelope, Τμήμα Ευρυδίκη, και την East West Greece για ένα workshop στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης. Το Σάββατο στις 26/4/2023 ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση υφασμάτων και την προσφορά τους σε άτομα που έχουν ανάγκη καθώς και με τεχνικές συντήρησης των ρούχων.

Κατά  κύριο λόγο, οι τεχνικές συντήρησης των ρούχων είναι, συνήθως, κεκτημένη γνώση παλαιότερων γενεών. Γι’ αυτό  προσκαλέσαμε την κα Ανατολή, συνταξιούχο παιδαγωγό,  να μοιραστεί μαζί μας τις αναμνήσεις της και τις χρήσιμες συμβουλές της σε αυτό τον τομέα.  Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη, εκπρόσωποι τόσο από τον Σύλλογο Φοιτητών Αλεξανδρούπολη όσο και  από το Εθνολογικό Μουσείο της πόλης ενώ δεν έλειψαν και πολίτες.

Η κα Ανατολή ήταν ένας θησαυρός γνώσης. Μας πρόσφερε απλόχερα τις ιστορίες της από μια ζωή, που η καθημερινότητα του νοικοκυριού είχε μια διαφορετική οργάνωση και φροντίδα. Όσο η κα Ανατολή διηγούνταν τόσο μας ήταν σαφές ότι αυτά τα βιώματα έχουν μεταφερθεί και στις νεότερες γενιές.  Απλά οι νεότερες γενιές χρησιμοποιούμε άλλες λέξεις για να περιγράψουμε την ίδια πράξη. Π.χ. το “ δεν έχουμε λεφτά να αγοράζουμε συνέχεια καινούρια ρούχα” μετατράπηκε σε “ έχω περιορισμένο budget, θα πάω για ψώνια σε thrift shop”.

Στην πορεία της συζήτησης, άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών περιέγραφαν καταστάσεις όπου οι άνθρωποι έπρεπε να εφευρίσκουν τρόπους να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τους διαθέσιμους πόρους που υπήρχαν. Οι φοιτητές που συμμετείχαν περιέγραφαν τους τρόπους που βρίσκουν για να ανταπεξέρχονται στη διαχείριση του νοικοκυριού τους στην οικονομική συνθήκη που βιώνουν σήμερα.

Όταν ολοκληρώθηκε το workshop και επιστρέψαμε στη βάση μας αρχίσαμε να ψάχνουμε περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των νέων σήμερα ( αναφερόμαστε στην γενιά Z).  Οι νέοι πλέον συμπεριλαμβάνονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.  Η εξέλιξη της εργασίας και οι μισθοί, η παγκόσμια οικονομία και η κλιματική αλλαγή αναγκάζουν τους νέους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας.Όλα αυτά αποτελούν μια συγκυρία που αφενός καθυστερεί την οικονομική χειραφέτηση τους και αφετέρου επηρεάζει τον τρόπο που καταναλώνουν ( π.χ. διατροφή, ένδυση κ.λ.π.).  Δεδομένου ότι στη «Βρες Φτερά» ο σκοπός μας είναι να υποστηρίζουμε τα άτομα στην πορεία τους προς την οικονομική τους ανεξαρτησία, δεσμευόμαστε ότι οι επόμενες μας κινήσεις θα είναι να προσφέρουμε λύσεις σε αυτό το φλέγον ζήτημα.