fbpx

Be bold. Να τολμάς

Η τόλμη είναι το ξεπέρασμα του φόβου και η αποφασιστική δράση. Μπορεί η έννοια αυτή της λέξης να περιγράφεται απλά και σίγουρα αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία της. Αναμφίβολα, όμως, είναι μια διαδικασία που δεν αναλαμβάνει κανείς να κάνει με ευκολία.  Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια συνθήκη που επιτρέπει στο άτομο να βρει το κουράγιο για να ξεκινήσει.

Αυτή τη συνθήκη θέλαμε να δημιουργήσουμε και εμείς για τους νεαρούς ασυνόδευτους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Road to Adulthood” της Άρσις.  Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάσαμε 4 workshop, διάρκειας 2 ωρών, που μιμούνταν έναν διαγωνισμό επιχειρηματικότητας.  Στόχος αυτών των σεμιναρίων ήταν να παροτρύνουμε τους συμμετέχοντες να οραματιστούν και να παρουσιάσουν μια επιχειρηματική πρόταση.  Χρησιμοποιήσαμε τεχνικές δημιουργικής σκέψης, τεχνικές παρουσιάσεων αλλά και ψηφιακά εργαλεία για να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να εξερευνήσουν τις ικανότητες τους. 

Τα αποτελέσματα αυτών των σεμιναρίων ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Είχαμε την χαρά να γίνουμε μάρτυρες μιας μεταμόρφωσης των σκέψεων των παιδιών. Στο πρώτο σεμινάριο τα παιδιά προσπαθώντας να οραματιστούν μια επιχείρηση μας έδειξαν τις περιοριστικές συνθήκες που δημιούργησε η πραγματικότητα που βιώνουν. Π.χ. είναι κοινό ότι πολλοί πρόσφυγες ανοίγουν μαγαζιά που πουλάνε κινητά ή γίνονται κουρείς.  Όταν μπορείς να φανταστείς να γίνεις οτιδήποτε γιατί να εγκλωβιστείς σε αυτές τις δύο επιλογές; Πώς είναι δυνατόν να έχει φραγμούς η φαντασία;

Στη συνέχεια των σεμιναρίων οι τεχνικές της δημιουργικής σκέψης που χρησιμοποιήθηκαν “ξεκλείδωσαν” τις δυνατότητες που είχαν για να σκιαγραφήσουν μια φανταστική κατάσταση. Το να είσαι μάρτυρας αυτής της άρσης των περιορισμών στο μυαλό ενός ανθρώπου είναι μια συγκινητική στιγμή. Και εμείς πολύ τυχερές που το ζήσαμε. Η πιο έντονη στιγμή όμως όλης αυτής της διαδικασίας ήταν οι τελικές παρουσιάσεις των παιδιών.  Όλα τους τόλμησαν. Χρησιμοποίησαν τα ψηφιακά εργαλεία που έμαθαν και έτσι κατάφεραν να αποτυπώσουν ένα όνειρο τους. Όχι γιατί ανέπτυξαν σε αυτές τις παρουσιάσεις κάποια βαθύτερη τους επιθυμία. Στην πραγματικότητα,έδειξαν τα καινούρια όρια ( ή καλύτερα την άρση των ορίων) των ονείρων τους.*

Θα ήταν ρομαντικό να πει κανείς ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζει να μπορούμε να ονειρευτούμε χωρίς περιορισμούς, να μπορούμε να εξερευνούμε τις δεξιότητες μας χωρίς να μας προσδιορίζουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Στη “Βρες Φτερά” είμαστε αποφασισμένες να δημιουργήσουμε αυτή τη συνθήκη που δίνει την ελευθερία στα άτομα να τολμήσουν και να διεκδικήσουν το μέλλον που έχουν σχεδιάσει για τους εαυτούς τους.

*Κάποια από τα παιδιά, που συμμετείχαν στο “Be bold”, θα πραγματοποιήσουν μαζί μας μια περαιτέρω εκπαίδευση για να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.