fbpx

Συζήτηση με θέμα “Η μνήμη ως εργαλείο αειφορίας”

Η “Βρες Φτερά” ΑΜΚΕ οργάνωσε την ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Η μνήμη σαν εργαλείο αειφορίας”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου στις 18:00 μετά από πρόσκληση του γραφείου Europe Direct Θεσσαλονίκης στον εξωτερικό χώρο του Περιπτέρου 10, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελλάδας.

Καλεσμένες ομιλήτριες:
– Στέλλα Τσιαρβούλα, Cultural Manager, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτισμικής Πολιτικής, Τμήμα Δημοσιογραφίας ΑΠΘ
– Ράνια Σαμαρά, Founder & CEO Cirkel, MSc Business and Management, Stockholm School of Economics
– Εύα Μαρία Σαρηγιαννίδου, συνιδρύτρια & Communications Manager “Βρες Φτερά” ΑΜΚΕ
– Γεωργία Τσιαμαντά, συνιδρύτρια & Education Manager “Βρες Φτερά” ΑΜΚΕ

Η εκδήλωση αποτελούνταν από ένα πάνελ και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την διαχείριση της μνήμης μέσα από το ρούχο και το ύφασμα. Μιλήσαμε για τον κύκλο της ζωής του υφάσματος μέσα από την αλλαγή χρήσης ή την επανάχρηση και πώς η κυκλική οικονομία λειτουργεί ως συνεχιστής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από γενιά σε γενιά. Συνειδητοποιήσαμε ότι ο κύκλος της ζωής ενός υφάσματος ενώνει γενιές, οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων και την διατήρηση της μνήμης.

Η κ. Στέλλα Τσιαρβούλα έθεσε το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της ένδυσης, της χρήσης και της σημειολογίας του ρούχου και του υφάσματος. Η κ. Ράνια Σαμαρά μας μίλησε για την ιστορία ενός ρούχου που έχει την δική του ιστορία και την δική του σημασία για τον/ην ιδιοκτήτη/τρια του και στην συνέχεια μεταπωλείται και αποκτά μια νέα ζωή στα χέρια ενός νέου ατόμου.

Οι συμμετέχοντες/χουσες μοιράστηκαν μαζί μας τις προσωπικές τους ιστορίες, μας μίλησαν για τις γιαγιάδες στο χωριό που φτιάχνανε πλεκτά πατάκια από πλαστικές σακούλες και για τις υφαντές δαντέλες που στην συνέχεια έγιναν μαξιλάρια ή μεταποιήθηκαν. Κάθε ιστορία από τις προηγούμενες γενιές είχε να κάνει γύρω από την βασική αρχή ότι «δεν πετάμε τίποτα».