fbpx

Η ορατότητα στο χώρο εργασίας και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η ορατότητα είναι το ουσιαστικό που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη δυνατότητα ενός παρατηρητή να βλέπει κάτι χωρίς εμπόδια. Είναι γενική αλήθεια όμως το γεγονός, ότι στον χώρο της εργασίας τα εμπόδια πληθαίνουν διαρκώς. Εξαιτίας αυτού, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού χάνουν σημαντικές ευκαιρίες για την εύρεση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας. Αυτό έχει  άμεση επίπτωση στην οικονομική τους κατάσταση και στην ευαλωτότητα τους(vulnerability). Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη συζήτηση γύρω από αυτό το ουσιαστικό; Μήπως ωρίμασαν οι συνθήκες για να γίνει μια ουσιώδης συζήτηση για τα στερεότυπα που εμποδίζουν την “όραση” μας;

Αρχικά ας εξετάσουμε τις ανάγκες των θέσεων εργασίας από μια επιχειρηματική ματιά και πως αυτές συνδέονται με διάφορα στερεότυπα.  Κάθε θέση εργασίας την ακολουθείται μια περιγραφή για τον ρόλο που επιτελεί σε μια επιχείρηση. Από αυτήν την περιγραφή απορρέουν και οι δεξιότητες που οφείλει να έχει ένα άτομο για να ολοκληρώσει επιτυχώς τις καθημερινές εργασίες αυτού του ρόλου.

Παραδείγματος χάριν, ένα άτομο που δουλεύει σε μια θέση τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών θα ήταν θεμιτό να έχει καλή παραγωγή προφορικού λόγου, να μπορεί να διατηρεί την ψυχραιμία του και να είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικό στην επικοινωνία. Στην παραπάνω σύντομη περιγραφή καμία από τις δεξιότητες που παρατέθηκαν δεν σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου, με την καταγωγή του, με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ή ακόμα και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Για να κατοχυρώσει κάποιο άτομο μια τέτοια θέση εργασίας περνά από μια συνέντευξη. Δηλαδή κάποιος το “παρατηρεί” και εξετάζει τις δεξιότητες του. Πολύ συχνά όμως αυτό το άτομο που απέχει από αυτό που ορίζεται ως “κανονικό”, όπως ένα άτομο σε φυλομετάβαση, δεν θα επιλεγόταν εύκολα για μια τέτοια θέση.  

Στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες όμως, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού της. Είναι ουσιαστικό, λοιπόν, με όρους σύγχρονης επιχειρηματικότητας, να πληρούν τις θέσεις εργασίας μόνο τα άτομα που κατέχουν τις αντίστοιχες δεξιότητες.

Εύα-Μαρία Σαρηγιαννίδου, συνιδρύτρια “Βρες Φτερά”

Τα παρακάτω στιγμιότυπα είναι από την καμπάνια “Βγάζει Μάτι” που διοργάνωσε η “Βρες Φτερά” από κοινού με το Infinity Greece κατά τη διάρκεια του Pride στη Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια “Βγάζει Μάτι” είναι μια προσπάθεια για την αλλαγή της συζήτησης γύρω από την ορατότητα και την απασχολησιμότητα και αφορά την ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητα. Μια από τις δράσεις ήταν και συμπλήρωση ερωτηματολογίων για την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης.Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τον Σταύρο Σαρηγιαννίδη.